blago nama

blago nama sa našom politikom

dadada | 15 Septembar, 2008 14:42

Bogme nije lako nekome ko je apolitičan kao ja, da uprati ovo što nam se poslednjih dana dešava.
I ne bih se ja ni baktala previše oko svega toga da nije mog dede, koji ne zna da koristi kompjuter, a nema koga da pita šta mu je sad činiti.
Uglavnom morala bih u njegovo ime da se raspitam kod vas.
O čemu se radi: Deda je do pre neki mesec bio strastveni SPS-ovac. Išao je redovno na mitinge, kad god bi krenuo u poštu večito je vukao pune džepove jogurta, da gađa nekog političkog neisomišljenika (nekoliko puta je gađao i mene kada sam mu dovela praunuke da ih vidi) podvrgavao se striktnim dijetama, za slučaj da opet dođu dobra stara vremena i opet bude nestašica mleka, ulja i hleba, pa čak je na vatrogasnom otpadu kupio rashodovanu sirenu i pravio sebi požarno jednom nedeljno usred noći, za slučaj da već jednom pobede Socijalisti i opet nam zakuvaju bombardovanje.
Uglavnom, deda je bio model privraženog SPS-ovca kakav se retko nalazi, i kada ih je konačno ponovo doveo na vlast, milion i osamsto pedeset hiljaditi put zaokruživši njihov broj na glasačkom listiću, ponadao se da će se beda, glad i rat na ove prostore vratiti u velikom maniru. Već je počeo da kopa bunker u dvorištu, skuplja plastične flaše da ima u šta da toči gorivo kada ga ponovo ne bude bilo i već se naokolo raspitivao u koju banku može da uloži ovo malo para što je napabirčio od penzije a da bude sto posto siguran da će mu uzeti i da mu ih nikada neće vratiti.
Poslao je čak i krojača kod nas kući da mom mužu uzmu meru za uniformu, da kada ga budu zvali u rezervu, da ima pa da se ne bruka.
Mogu vam reći da deda jako dugo nije bio tako poletan, kao tih dana, i baš mi je nešto bilo drago zbog njega, kad ne lezi vraže, Dačić ga izdade.
Rekne Dačić da će od sada svi da imaju pun frižider hrane i da će biti i goriva i to po dobroj ceni, a da će u Srbiji od sada da vlada mir i spokoj, i priključi se onom ološu i bitangama koji svi odreda hoće napredak i prosperitet za Srbiju.
I tako Dačić konačno dedi slomi srce.
Deda je u tom momentu, kada je to čuo, baš bio izvukao svoj minobacač u dvorište i čistio mu cev pripremajući ga za rat, te mu ne bi druge nego da od muke puca u partisku knjižicu SPS-a.
Ne bih ja verovala da ju je upucao, da je nije takvu ostavio na stolu kao znak upozorenje za sve nas koji slučajno obučemo nešto crveno na sebe kada mu dolazimo u posetu.
Čula sam jednom dedu kako gleda mog muža u crvenom šortsu dok skuplja šljive i šapuće: sve ću ja vas na prvu liniju fronta, samo da vas dohvatim, SPS-ovci prokleti, nek vas reka odnese i zivina vas izjede, kad ste tako jadni, smrdljivi i čemerni.
Tih dana smo preduzimali akciju skidanja slike Ivice Dačića i vraćanje moje slike na njegovo mesto (jedva smo je našli u podrumu)
Dačićevu sliku je deda strpao u kazan za rakiju
Uglavnom, nakon što je zvršio obred, ode deda da se prijavi u Srpske Radikale. Kaže, od uvek su mu se sviđali, ali činilo mu se da nemaju snagu, još od kada su im uapsili vođu, da dovedu zemlju u stanje iz 1995, kada je Srbija ratovala sa svima sem sa vanzemaljcima, a i sa njima bi samo da su se pojavili majke im ga nabijem- citiram dedu. Ali deda se nadao da bi Radikali mogli da nas uvedu bar u pristojne sankcije, da bude bar nestašica hrane za bebe ako ništa.
Uostalom, kaže deda da mu se oduvek sviđalo kako onaj mladi Vučić ekspolozivno pripoveda... kaže da se posle svakog nejgovog govora oseća osveženo, kao posle lake letnje kiše.
A i onaj Nikolić, rekao je deda, vidi se da je ljudina i da ga nikada ne bi izdao. Kaže čovek mu malo vuče na pogrebnika, a bar se za pogrebnike zna da će ti se naći kada ti je porodici najteže i da će se svim silama potruditi da te sahrane.
Moram priznati da sam se ja dobro zagledala u Tominu sliku u novinama, ne bi li mu pronašla tu poverljivu crtu, ali me je onda deda oterao da mu ne istrošim sliku tako buljeći.
Uglavnom otišao je deda u sedište SRS-a i tamo se snabdeo novom foto kolekcijom, priručnikom za proklinjanje i kokošijom nožicom ( kaže da su mu rekli da su upravo naručili kontigent vudu lutki sa Tahitija sa Tadićevim i Dačićevim likom i da će biti jako tražene te mu je bolje da rezerviša sebi odma jednu, pa je on rezervisao jednog Tadića. Nisu bile čak ni jako skupe.)
Kada je došao kući opet smo imali akciju skidanja moje slike i kačenja Vučićeve zanesenog pogleda, Tome Nikolića usredsređeno- ugaslog pogleda, i Šešeljeve nedefinisanog- zlokobnog pogleda.
Moj muž je iz fazona jedan dan dok deda nije gledao zamenio Vučićevu sliku, slikom Tasmaniskog đavola i mogu vam reći da deda nije ni primetio.
Deda se koliko sam mogla da primetim stvarno ozbiljno dao u obavljanje svoje partiske dužnosti te je na sve nas danima bacao kletve, kad god bi stigao. Mojoj deci je rekao: Dabog da vam tata tange nosio, a imao proljev i štucavicu u isto vreme, mom mužu dabog da dobio šugu na plućima pa se češao kroz usta, a meni: Dabog da ti deca kod Đoganija plesala. Kada sam mu ja rekla da nisam sujeverna, rekao mi je: Dabog da postala.
Uglavnom deda je lepo napredovao za nekoga kome su promenili ideologiju pod stare dane. Mogo si da ga probudiš usred noći i da ti on prokune sve bližnje, a često sam ga zaticala kako, kada nema koga drugog proklinje sebe na sav glas ( Dabog da ti apoteka menza bila i da ti Tadić lekove prodavao...)
Ta bi ljubav između njega i Radikalne stranke sigurno potrajala dugo da ne bi svega ovoga što se izdešavalo pre neki dan.
E tu otpočnu prava dedina konfuzija u kojoj on više ne zna za koga da se odluči.
1. Ako krene za Nikolićem to bi moglo biti malo neobično. Nikolić kaže da neće nikoga da proklinje, tako da bi deda sada morao za doručkom da se suzdržava da govori babi da joj je proja omražena od srpskog naroda, i morao bi da ide u crkvu da zamoli popa da skine one vradžbine koje je bacio na babu. A tek što su počele da se primećuju promene na babi ( ruka joj se sasušila, svi su joj zubi poispadali, i ostao joj jedan da je boli...sve se odvijalo onako kako je deda i prokleo).
2. Ako krene za Vučićem, njemu je ona Gordana rekla da nije još odrastao i da ona najbolje zna jer bi ona volela da mu je majka, a nije, na šta joj je on odgovorio da on ni sam nije znao da bi ona volela da mu je majka, i da je dobro da mu ona nije majka, jer da jeste, to bi značilo da mu je ona majka, a ne njegova majka, a on uostalom nije ničija majka, ali bi voleo da bude Gordanina majka. Na to sve ga je Gordana još i proklela: daboga da ne znao ko ti je majka, a svi hteli da ti budu majka, a dedi se nekako nije činilo u redu da se razdvajaju dete i majka, makar dete bilo prokleto od strane majke.
3. Ako krene za Šešeljom, možda će morati da završi u Hagu, a onda bi morao da kupi avionsku kartu donde, a nema deda love za to, a mi nećemo da mu pozajmimo pošto nas je prokleo: Dabog da nemo ker za šta da nas ujede. Onu crkavucu što ima je nameravao da uloži u neku banku za koju bude znao da će sigurno da mu je otme, pa ne bi da krnji od toga. Jedino što u tom smislu može da učini za stranku, je da ode malo do studenjaka pa da pripuca na studente, a ako organizuje prevoz da ga odvuku donde mogao bi i da ih gađa minobacačem. Ako krene za Šešeljom korisno je to što ne mora da otkazuje onu porudžbinu za Vudu lutku, a i (deda to nikome nije hteo da prizna) i on je sam pomalo počeo da piše kletve, pa je mislio da za koju godinu izda zbirku najefikasnijih.
4. Ako se opet vrati Ivici, ni to mu se nije činilo ispravno. Da poživi ostatak života u miru i blagostanju, da celu zimu ima struje i ne daj bože, da čukun-unuci mogu da mu putuju u Evropu!, e pa to bi bilo previše. Fali samo još da mu se u svetu neko praunuče uda za crnca i izrodi teroriste, mada ih je deda lično na to prokleo.
I sada deda ne zna ni sam šta da radi, čiju sliku na zid da kači.
Ja kažem dedi da stavi moju sliku, ali on mi kaže da sam mu ja sumnjiva još od prvoga dana kada me je ona moja izdajnička majka ispilila, seme joj se zatrlo, pa zato neće.
E sad, deda mi je rekao da vas ovo pitam:
1. Za kime bi ste vi pošli da vam je izbor ovako bogat, ali uzmite u obzir da ako se odlučite za one druge, da je avans koji je deda dao za Vudu lutku, da su to onda bačene pare, a uz lutku se dobija i lep komplet igala.
2. Da li je to pošteno da Srbija nikada više ne ratuje? ( ako kažete da jeste, dabogda se na vas na konjskim trkama kladili, konjusine jedne- poručuje vam deda)
3. Da li vam Vučić više liči na Gordanu ili na tasmaniskog đavola kada se zapriča? –tek da utvrdimo ko mu nije je mama.
4. Da li neko ima novu Karadžićevu sliku, onu modernu sa bradom da se menja sa dedom. Deda bi se menjao za jedno praunuče.

Komentari

Re: blago nama sa našom politikom

nastasja | 15/09/2008, 17:26

FANTASTICNA SI!!!!!!!!
svaka cast!!
fenomenalan smisao za humor....

Re: blago nama sa našom politikom

domacica | 15/09/2008, 18:33

ja se pogubih oko one promene slika, pa sve gledam da neće iz ovih goblena koje sam pokačila po zidovima da me zvekne neki djavo.
džaba ti politika, samo zbrku pravi poštenom narodu.
Prijatno!

poljitika

SULJO | 30/03/2013, 19:29

mnogo ozbiljni ljudi

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb