blago nama

blago nama sa našom birokratijom

dadada | 09 Septembar, 2008 14:07

Blago nama sa ovakovom birokratijom.
Znate šta se meni trenutno događa? E pa to vam moram ispričati. Znam, znam, sada se vi pitate: Šta će ova da nas davi kada sve već znamo, ali vas molim lepo da se za trenutak udobno smestite ispred monitora, otvorite sebi neko dobro pivo ili vino i čudite se do mile volje u kakvoj mi to zemlji živimo. Jer znate, koliko god ovo što ćete sada pročitati zvuči preterano, neverovatno i ekstremno, to zaista nije daleko od istine i prenosim vam ceo slučaj što vernije mogu. E pa zavalite se i uživajte:
Moj muž sređuje lokal ( kaže, hoće da otvori restoran i da se oproba u ugostiteljstvu). Ili to ili je našao ljubavnicu.
Sasvim sigurno je jedno od to dvoje, pošto ceo bogovetni dan provodi van kuce. On tvrdi da je sa majstorima, ali da sam ja na njegovom mestu, ja bih pre našla ljubavnicu pa sa njom otpadala po ceo dan, jer saradnja sa majstorima u Srbiji ti garantuju infarkt od nerviranja,što baš i nije neka sreća. Sa druge strane, kada imaš ljubavnicu i dobijes infarkt sa njom, možeš sebe da smatraš srećnim čovekom. Uglavnom držimo se verzije koju meni servira moj muž:
On tvrdi da po ceo dan kuburi sa majstorima, a da pri tom radovi još nisu ni počeli, a sada ćete da čujete i zašto:
Otišao je on tako jedan dan da mu daju odobrenje da radijator sa desnoga zida premesti na levi ( zato što je veći, da ne mislite da je on, ne daj bože ćaknut ili toliko dokon da nosa radijatore okolo naokolo), a da radijator sa levog zida premesti na desni ( zato što je manji itd.) Pošto takve zahteve, na tom mestu gde se pišu odobrenja, inače odobrava sekretarica tako što stavi pečat na njih, moj muž ode direktno njoj, ne bi li što pre obavio posao. Ali, gle nezgode, sekretarica se tog momenta nalazi na puš-pauzi, tako da, kud će- šta će ( ima još poslova da obavi ) odluči on da joj ostavi zahtev na stolu. Sekretarica, čim se sutradan vratila sa pauze, pogleda malo taj zahtev i zaključi da on nema nikakve veze sa njom ( pošto uz papir nije ostavljeno i 200 grama kafe i keks "Domaćica", ali Krašova, Štarkovu baš i ne voli ), tako da odluči da ne stavi pečat na njega, nego da odnese zahtev šefu.
Ispostavi se da je šef dao sebi koji dan oduška i da se trenutno nalazi na preko potrebnom plaćenom otsustvu ( čitaj: na letovanju sa ljubavnicom) ali je obećao da će pogledati predmet čim se vrati. Na veliku nesreću po njega, ljubavnicu i firmu ( a najverovatnije i porodicu ), šef na letovanju doživi infarkt ( pameten čovek! ), te završi u bolnici, što naravno znači totalnu paralizu firme. Predmet, iz tog razloga ostaje da leži još nekoliko dana na šefovom stolu i čeka imenovanje novog šefa.
Ali ne lezi vraže, neoprezna spremačica jedno jutro, zalivajući fikus malo energičnije nego inače, slučajno sruši predmet pravo u kantu za smeće i neznajući to, odnosi kantu dole kod portira. Portir koji je inače zadužen za iznošenje smeća, trenutak pre nego što izađe da to obavi, shvati da na radiju diktiraju loto brojeve i u nedostatku drugog papira vadi iz kante predmet moga muža i zapisuje loto kombinaciju na njega. Dakle, upiše on lepo brojeve i ponese papir kući. Kući, iz puke radoznalosti, pogleda on malo taj papir, i učini mu se da je u pitanju nešto važno. Ne zna tačno šta, ali onako naoko deluje mu važno pošto na papiru piše zahtev. Precrta on svoje brojeve ( ispostavi se da nije dobio ništa, ali za malo četiri pogotka, imao je osmicu, a ono izasla osamnaestica ) i vrati on papir u firmu.
Da on papir sekretarici, koja ga ovaj put dobro pogleda i zaključi da nikada ranije nije videla taj papir i da ne zna šta bi to moglo biti, ali da sigurno nije ništa važno čim nema pečat na sebi. Ali ajde, da ne reskira da izgubi posao zbog nekog bednog papira, ona ga prosledi u arhivu. Papir tako ostaje u arhivi nekoliko godina, dok nekom ne dune da pravi reviziju predmeta u arhivi, i tu ga slučajno pronalazi.
Opet ga odnose sekretarici ( ali to je sada druga sekretarica, jer je ona prethodna dobila povišeni šećer od previše keksa i otišla je u prevremenu penziju) i sekretarica ga konačno overi. Zovne ona moga muža da mu javi da su mu odobrili zahtev za izmeštanje radijatora, ali se ispostavi da on već godinama ne živi na toj adresi. E sad, pošto ni ona sama ne zna šta će sa tim papirom, ona ga vrati ponovo u arhiv.
Posle još nekoliko godina, i još jedne revizije, papir biva izvađen iz arhiva i poslat poštom na ima moga muža.
Papir putuje svetom u potrazi za njim i zatiče ga u državi NY na vrhu njegovog ogromnog nebodera.
Ispostavi se da se moj muž ipak na vreme opametio i odlučio da se ne zeza sa majstorima u Srbiji, nego je lepo našao ljubavnicu i pobegao sa njom u Ameriku, i tamo odlučio da otvori restoran. Takođe se ispostavi da je Amerika samo njega čekala i da se on tamo enormno obogatio i da on sada poseduje svoj lanac restorana, te da se ni on više ne zove kako se nekada zvao, nego je promenio ime u McDonalds.
Restorani su mu inače poznati po tome što mu radijatori stoje na ulaznim vratima, tako da ako hoćeš da uđeš da bi kupio svoj hamburger moraš da preskačeš preko njih. Među osobljem se šuška da gazda insistira na tome zbog nekog kompleksa koji nosi iz države iz koje potiče.
Pisala bih vam ja i dalje šta je onda bilo, ali sada sam se toliko utripovala da će moj muž na kraju da pobegne sa svojom ljubavnicom u Ameriku, da moram odmah da idem da vidim šta radi.
A i da se valjano isvađam se sa njim što me vara! Čuvajte se, do sledećeg blago nama…

Komentari

Re: blago nama sa našom birokratijom

principessa78 | 09/09/2008, 16:25

principessa78

Kakav tekst,kakva fenomenalna masta!Uzivala sam,a ponegdje se i nasmijala od srca.

blago nama sa nasom birokratijom

pisac | 09/09/2008, 20:39

Ovo ti je fenomenalno dali si razmisljala da se bavis pisanjem ? ili se vec bavis ?

dragi moji

dadada | 09/09/2008, 21:42

Upravo izdala svoj knjizevni prvenac :-)pa mu i ja dodjem neki pisac:-). O tome cu malo detaljnije kada skupim petlju da vam se otkrijem ko sam, ili se kaze stegnem petlju...ili se raspetljam...e sad sam se sva spetljala.
Bas mi nesto fino sto volite moj blog
Ljubim vas u nos

Re: blago nama sa našom birokratijom

glumac | 09/09/2008, 22:29

Joj ovo je fenomenalno. Što je najgore to sa birokratijom je istina. Sve su to sami neškolovani kadrovi kod kojih bez dvesta grama kafe, i ostalih propratnih elemenata ne smeš ni da svraćaš.

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb